Du behöver

  • 50 g jäst (1 pkt)
  • 2.5 dl mjölk eller havredryck
  • 200 g margarin laktosfritt
  • 8 dl vetemjöl + 1
  • 1.5 msk strösocker

Vaniljkräm:

3 dl mjölk laktosfri
0.75 msk strösocker
2.5 msk maizena majsstärkelse
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker

Pensling:

1 st äggvita lätt uppvispad

Ugn: 250°

Gör så här

1
Vaniljkräm: Blanda laktosfri mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt blandningen tjockna under omrörning. Dra kastrullen av värmen och blanda i gulorna och vaniljsockret. Täck över krämen.

2
2. Deg: Blanda mjöl och socker. Skär fettet i bitar och finfördela till en grynig massa i mjölblandningen. Smula jästen och rör ut i mjölken (laktosfri mjölk eller havredryck).

3
3. Arbeta ihop till en deg och lägg på mjölat bord.

4
4. Kavla ut degen i omgångar till ca 1/2 cm tjocka kvadrater. Skär i rutor som är 8×8 cm.

5
5. Lägg rutorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg knappt en dessertsked vaniljkräm på varje ruta. För ihop hörnen och forma till knyten. Låt jäsa på en övertäckt plåt i ca 1 1/2 timme.

6
6. Pensla knytena med äggvitan och sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda i ca 10 minuter eller tills knytena får fin färg.

7
7. Vaniljknytena kan frysas.