Du behöver
- 50 g jäst (1 pkt)
- 2.5 dl mjölk eller havredryck
- 200 g margarin laktosfritt
- 8 dl vetemjöl + 1
- 1.5 msk strösocker
Vaniljkräm:
3 dl mjölk laktosfri
0.75 msk strösocker
2.5 msk maizena majsstärkelse
2 st äggulor
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
1 st äggvita lätt uppvispad
Ugn: 250°
Gör så här
1
Vaniljkräm: Blanda laktosfri mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt blandningen tjockna under omrörning. Dra kastrullen av värmen och blanda i gulorna och vaniljsockret. Täck över krämen.
2
2. Deg: Blanda mjöl och socker. Skär fettet i bitar och finfördela till en grynig massa i mjölblandningen. Smula jästen och rör ut i mjölken (laktosfri mjölk eller havredryck).
3
3. Arbeta ihop till en deg och lägg på mjölat bord.
4
4. Kavla ut degen i omgångar till ca 1/2 cm tjocka kvadrater. Skär i rutor som är 8×8 cm.
5
5. Lägg rutorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. Lägg knappt en dessertsked vaniljkräm på varje ruta. För ihop hörnen och forma till knyten. Låt jäsa på en övertäckt plåt i ca 1 1/2 timme.
6
6. Pensla knytena med äggvitan och sätt in plåten mitt i ugnen. Grädda i ca 10 minuter eller tills knytena får fin färg.
7
7. Vaniljknytena kan frysas.