Du behöver

Fördeg:

5 dl vatten
8.25 dl vetemjöl special
12.5 g jäst

Degsättning:

7 dl vetemjöl special
1 msk brödsirap
1 msk rapsolja kallpressad
5 g jäst
0.5 dl vetemjöl surdeg av
2.5 tsk salt

Pensling och dekoration:

1 st ägg uppvispat
sesamfrön

Ugn: 250° och 200°

Det här behövs till 2 bröd:

Gör så här

1
Blanda vatten, vetemjöl och jäst i degskålen till köksmaskinen. Arbeta degen med degkrokarna i 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i 2 timmar.

2
Tillsätt mjöl, sirap, olja, jäst och surdeg. Arbeta degen i 5 minuter och tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 10 minuter. Låt den jäsa i 1 timme.

3
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den. Dela den i fyra delar och rulla ut till längder, ca 40 cm långa. Vrid samman längderna två och två till en snodd. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter under bakduk.

4
Pensla bröden med ägg och strö över sesamfrön. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen vid 250°. Sänk temperaturen direkt till 200°. Grädda bröden, ca 30 minuter.

5
Häll 1 dl vatten i botten på en het långpanna i slutet av gräddningen. Ångeffekten ger brödet en knaprig yta. Låt bröden svalna på galler.