Tårta med många namn

Den här tårtan med sockerkaksbotten och marängtäcke har många olika namn, bland annat Pinocchiotårta och Glömmingetårta. Här har vi bakat den glutenfri med potatismjöl i smeten.

Du behöver

Det här behövs:

fett till formen
3 st äggulor
2.5 dl potatismjöl
2.5 tsk bakpulver
0.75 dl flytande fett
1 st ägg
1.5 dl strösocker

Till marängen:

3 st äggvitor
1.5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Till fyllningen:

2 dl vispgrädde
1 st persikor liten burk konserverade
jordgubbar (50-150 g)

Ugn: 175°

Gör så här

1

Pensla en liten långpanna, 20×30 cm, med litet matfett och klä formen med bakplåtspapper.

2

Dela 3 av äggen i gulor och vitor, och blanda potatismjölet med bakpulver. Ta fram förpackningen med matfett. Om du använder fast fett, smält 75 g och låt svalna.

3

Vispa gulorna, ägget och sockret till en pösig massa. Tillsätt fettet.

4

Vispa vitorna till ett fast skum och tillsätt socker och vaniljsocker under fortsatt vispning.

5

Vänd ned mjölblandningen i äggsmeten, skrapa ned den i långpannan och bred ut till ett jämnt lager. Täck med marängsmeten och ställ in för gräddning direkt i den uppvärmda ugnen. Placera pannan på andra falsen nerifrån och grädda i drygt 20 minuter.

6

Låt tårtbottnen svalna innan du delar den tvärs över och lägger på vispad grädde. Täck gräddlagret med bitar av avrunnen persika och skivade jordgubbar och lägg samman. Låt tårtan stå i kylen tills det är dags för servering.

Scroll to Top