Du behöver

  • 2 dl äggvitor ca 6 stycken
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 4 dl strösocker
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vaniljsocker

Garnering:

3 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
1 dl turkisk yoghurt
4 st kiwi gröna
3 st passionsfrukt

Ugn: 200°/100°

Det här behövs till 10-12 bitar:

Gör så här

1
Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, ca 26 cm i diameter. Lägg pappret på en plåt.

2
Vispa äggvitorna till ett hårt fast skum. Tillsätt vinägern under vispningen. Blanda strösockret med majsstärkelsen och vaniljsockret, och tillsätt blandningen, lite i taget, under vispning. Vispa tills marängsmeten är fast och blank.

3
Bred ut en ca 1 cm tjock botten inom cirkeln på bakplåtpappret. Klicka sedan resten av smeten runt kanten.

4
Sätt in plåten på näst nedersta falsen och sänk temperaturen i ugnen till 100°. Grädda ca 1 1/2 timme. Låt ugnslucka stå på glänt den sista halvtimmen.

5
Låt marängbottnen svalna på galler. Dra bort pappret och lägg bottnen på ett tårtfat. Vispa grädden tjock och rör ner lemoncurd och turkisk yoghurt. Bred ut i mitten på marängbottnen. Dekorera med skalad kiwi och passionsfruktskärnor. Servera direkt.


Kommentar:
Botten kan göras i förväg och förvaras på plåten i avstängd ugn någon dag eller frysas. Garnera tårtan strax före serveringen.