Du behöver

  • 50 g smör
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st citron rivet skal
  • 0.5 dl mandel skållad och hackad
  • 0.5 dl solroskärnor rostade

Gör så här

1
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt sirap, socker och vispgrädde. Sjud knäcksmeten under omrörning tills temperaturen är 125º. Gör kulprovet om du inte har termometer.

2
Tillsätt citronskal, mandel och solroskärnor och rör om. Fördela smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Förvara knäcken i burk med lock och smörpapper mellan lagren.


Kommentar:
Så gör du kulprovet:
Häll några droppar av kola- eller knäcksmet i en skål med kallt vatten. Ta upp smeten och rulla till en kula. Går inte det, koka massan lite till. Enklast är dock att använda hushållstermometer. Då blir också resultatet bäst.