Du behöver
- 1 dl arborioris
- 1 msk smör
- 2.5 dl vatten
- 1 krm salt
- 5 dl mjölk 3%
- 1 st vaniljstång
- 0.5 dl fruktsocker
- 100 g mandel skållad och hackad
- 2 dl vispgrädde
Sås:
3 dl hallonsylt
1.5 dl vatten
200 g hallon frysta
Dekoration:
1 dl mandelspån
Det här behövs till 6 port:
Gör så här
1
Fräs riset i smör i en tjockbottnad gryta ca 2 minuter. Tillsätt vatten och salt och låt riset koka under lock ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt grytan koka upp och sedan sjuda på lägsta värme.
2
Snitta vaniljstången på längden, skrapa ur de svarta fröna och lägg ner dem och vaniljstången i riskoket. Rör om i riset någon gång då och då. Låt riset koka till en gröt, det tar ca 45 minuter. Rör ner fruktsockret. Låt sedan gröten kallna i kallt vattenbad.
3
Hacka mandeln, vispa grädden tjock och blanda ner i gröten. Ställ mandelriset kallt till serveringen.
4
Koka upp hallonsylt och vatten i en ka-strull. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt frusna hallon och rör om. Servera såsen till mandelriset, gärna i dessertglas. Strö över mandelspån vid serveringen.