Du behöver

  • 1 dl arborioris
  • 1 msk smör
  • 2.5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 5 dl mjölk 3%
  • 1 st vaniljstång
  • 0.5 dl fruktsocker
  • 100 g mandel skållad och hackad
  • 2 dl vispgrädde

Sås:

3 dl hallonsylt
1.5 dl vatten
200 g hallon frysta

Dekoration:

1 dl mandelspån

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Fräs riset i smör i en tjockbottnad gryta ca 2 minuter. Tillsätt vatten och salt och låt riset koka under lock ca 10 minuter. Tillsätt mjölken och låt grytan koka upp och sedan sjuda på lägsta värme.

2
Snitta vaniljstången på längden, skrapa ur de svarta fröna och lägg ner dem och vaniljstången i riskoket. Rör om i riset någon gång då och då. Låt riset koka till en gröt, det tar ca 45 minuter. Rör ner fruktsockret. Låt sedan gröten kallna i kallt vattenbad.

3
Hacka mandeln, vispa grädden tjock och blanda ner i gröten. Ställ mandelriset kallt till serveringen.

4
Koka upp hallonsylt och vatten i en ka-strull. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt frusna hallon och rör om. Servera såsen till mandelriset, gärna i dessertglas. Strö över mandelspån vid serveringen.