Du behöver

  • 1 kg laxfilé av mittbiten
  • 2 st dill finhackad
  • 4 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 2 tsk vitpepparkorn grovstött
  • 2 tsk rosépeppar smulade korn

Sås:

1 msk dijonsenap
1 msk senap
1 msk äppelcidervinäger
2 msk strösocker
1.25 dl majsolja kall-pressad
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar nymald
0.5 dl dill hackad

Det här behövs till 6 port:

Gör så här

1
Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker, vitpeppar, rosépeppar och dill. Gnid in blandningen på fisken. Lägg den i en fryspåse och förslut påsen. Lägg den i en form. Grava fisken två dygn i kylen. Vänd fisken ett par gånger per dygn.

2
Häll sedan bort lagen. Skär fisken i skivor med laxkniv och lägg upp på fat.

3
Blanda senapssorterna, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning. Använd gärna elvisp eller mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den hackade dillen. Servera laxen med såsen.


Kommentar:
Livsmedelsverket råder oss att djupfrysa fisk som ska gravas under 3–7 dygn innan den tillagas.