Du behöver
- 1 kg laxfilé av mittbiten
- 2 st dill finhackad
- 4 msk salt
- 3 msk strösocker
- 2 tsk vitpepparkorn grovstött
- 2 tsk rosépeppar smulade korn
Sås:
1 msk dijonsenap
1 msk senap
1 msk äppelcidervinäger
2 msk strösocker
1.25 dl majsolja kall-pressad
1 krm salt
0.5 krm vitpeppar nymald
0.5 dl dill hackad
Det här behövs till 6 port:
Gör så här
1
Ta bort alla ben från fisken. Plocka dillen från stjälkarna och finhacka den. Blanda salt, socker, vitpeppar, rosépeppar och dill. Gnid in blandningen på fisken. Lägg den i en fryspåse och förslut påsen. Lägg den i en form. Grava fisken två dygn i kylen. Vänd fisken ett par gånger per dygn.
2
Häll sedan bort lagen. Skär fisken i skivor med laxkniv och lägg upp på fat.
3
Blanda senapssorterna, vinäger och socker i en skål. Droppa ner oljan under kraftig vispning. Använd gärna elvisp eller mixerstav. Smaka av med salt och peppar. Rör ner den hackade dillen. Servera laxen med såsen.
Livsmedelsverket råder oss att djupfrysa fisk som ska gravas under 3–7 dygn innan den tillagas.