Du behöver

  • 1.5 st gelatinblad
  • 1 st vaniljstång
  • 1 st apelsin det gula av skalet, finstrimlat
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 0.5 dl strösocker

Sås:

3 dl apelsinsaft färskpressad
0.5 dl sirap vit
1 msk arrowrot
0.5 st apelsin det gula av skalet finstrimlat

Dekoration:

citronmeliss

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Blötlägg gelatin-bladen i kallt vatten 5 minuter.

2
Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur de svarta fröna. Lägg dem och stången i en kastrull med apelsinskal, grädde, lätt crème fraiche och strösocker. Rör om och låt blandningen koka upp.

3
Låt kastrullen stå med locket på vid sidan av plattan ca 10 minuter. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och rör ner dem i smeten.

4
Skölj fyra portionsglas eller formar med vatten. Sila smeten och fördela den i glasen. Ställ dem kallt i kylen för att stelna, ca 3–4 timmar eller över natten.

5
Doppa glasen i hett vatten, skär runt kanten av pannacottan med en vass kniv och vänd upp pannacottorna på serverings-tallrikar.

6
Koka upp apelsinsaft och sirap med arrowrot och rör om hela tiden. Lägg ner apelsinskalet och låt såsen sjuda någon minut. Låt den kallna i kallt vattenbad. Skeda såsen vid sidan om pannacottan. Dekorera tallrikarna med citronmeliss och eventuellt fler skalstrimlor.


Kommentar:
Desserten kan med fördel förberedas dagen innan.