Du behöver

  • 2 st ankbröst ca 800 g
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymald

Sås:

0.5 dl strösocker
2 msk balsamvinäger vit av äpplen
4 dl vatten
0.5 dl kycklingfond konc
0.5 st apelsin rivet skal
3 dl apelsin pressad saft
2 tsk maizena majsstärkelse

Potatisbakelse:

500 g potatis kokt och pressad
75 g västerbottensost riven
1 st ägg
salt vitpeppar
6 st filodeg kyld
0.5 dl smör

Ugn: 125º och 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Gör ett rutmönster i fettet ovanpå ankbrösten. Salta och peppra dem på båda sidor. Bryn dem med fettsidan nedåt i en het stekpanna, ca 4 minuter. Vänd och bryn andra sidan, ca 2 minuter. Lägg över brösten i en ugnssäker form, sätt i en stektermometer och fortsätt stekningen i mitten av ugnen, vid 125º, tills innertemperaturen är 70º. Låt köttet vila 10 minuter innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor.

2
Smält sockret till såsen i en tjockbottnad gryta utan att röra om. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vit balsamvinäger, vatten, kycklingfond, rivet skal och saft av apelsin. Sätt tillbaka kastrullen och låt såsen sjuda tills cirka hälften återstår. Red av med majsstärkelse utrörd i vatten. Smaka av.

3
Blanda kokt pressad potatis med västerbottensost, ägg, salt och peppar i en bunke.

4
Lägg ett ark av filo-degen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla arket med smör & rapsolja. Lägg ytterligare ett ark filodeg ovanpå det förra och pensla med smör & rapsolja. Gör likadant med följande ark.

5
Lägg potatismoset i en tjock sträng längs med långsidan. Rulla ihop till en rulle. Lägg skarven nedåt mot plåten. Pensla rullen med smör & rapsolja och grädda sedan rullen, ca 15 minuter, i mitten av ugnen, vid 225º. Skär rullen i skivor med en vågtandad kniv vid serveringen. Servera ankbröstet med kokt broccoli, sås och frasig potatisbakelse.


Kommentar:
Använd helst kyld filodeg för den är mer lätthanterad.