Du behöver

  • 1 st fläskfilé ca 600 g
  • salt svartpeppar
  • 1 msk smör
  • persilja hackad

Potatis:

1 kg potatis fast sort
2 msk olja
2 msk färsk rosmarin hackad
2 tsk flingsalt

Ärtsås:

2 st schalottenlök hackade
1 msk smör
250 g gröna ärter
1 st grönsaksbuljongtärning
1.5 dl vatten
0.5 dl sherry torr
1 dl crème fraîche
salt och peppar
citron strösocker

Ugn: 175º och 225º

Det här behövs till 4 port:

Gör så här

1
Putsa fläskfilén. Salta och peppra köttet runt om. Bryn filén runt om i smör i en medelvarm stekpanna. Lägg över köttet i en ugnssäker form. Fortsätt stekningen i mitten av 175° varm ugn tills innertemperaturen är 65º, ca 15-20 minuter. Låt köttet vila innan det skärs upp i 1/2 cm tjocka skivor före serveringen. Strö persilja över.

2
Höj temperaturen i ugnen till 225º. Skala och klyfta potatisen. Lägg potatisen i en plastpåse, tillsätt oljan och skaka runt. Lägg över potatisen i en långpanna, gärna med bakplåtspapper i botten. Strö över rosmarin och flingsalt. Stek potatisen i mitten av ugnen, ca 20 minuter, tills den är mjuk och har fått färg.

3
Fräs schalottenlökar-na i smör i en kastrull. Tillsätt ärterna, buljongtärning, vatten och sherry. Låt sjuda, ca 5 minuter. Tillsätt crème fraiche och mixa till en sås med en mixerstav eller i en matberedare. Smaksätt med salt, peppar, några droppar citronsaft och en nypa socker. Servera såsen varm till fläskfilé och rosmarinpotatis. Bjud sallad till.


Kommentar:
Ärtorna i såsen kan bytas ut mot broccolibuketter.