Du behöver

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • vetemjöl ca 9-10 dl
  • 200 g smör eller margarin rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 3 st ägg

Fyllning:

150 g smör eller margarin
1.5 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
mandelspån

Ugn: 225°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.

2
Tillsätt 4 dl av vetemjölet och arbeta in det. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

3
Tillsätt och arbeta in det rumsvarma matfettet och socker. Tillsätt äggen ett och ett. Arbeta in resterande mjöl så att du får en smidig deg, eventuellt behövs lite mera mjöl.

4
Arbeta samman ingredienserna till fyllningen.

5
Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Forma runda bullar. Gör en djup fördjupning i dem och fyll gropen med vaniljfyllning. Nyp ihop bullen så att den ser hel ut. Lägg bullarna med skarven nedåt i engångs- aluminiumformar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills de har fin färg och känns torra.

7
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.