Du behöver
- 50 g jäst
- 2 dl mjölk
- vetemjöl ca 9-10 dl
- 200 g smör eller margarin rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 3 st ägg
Fyllning:
150 g smör eller margarin
1.5 dl strösocker
2 tsk vanillinsocker
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
mandelspån
Ugn: 225°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken till fingervärme. Häll den över jästen och rör om så att den löser sig.
2
Tillsätt 4 dl av vetemjölet och arbeta in det. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
3
Tillsätt och arbeta in det rumsvarma matfettet och socker. Tillsätt äggen ett och ett. Arbeta in resterande mjöl så att du får en smidig deg, eventuellt behövs lite mera mjöl.
4
Arbeta samman ingredienserna till fyllningen.
5
Dela degen i ca 30 lika stora bitar. Forma runda bullar. Gör en djup fördjupning i dem och fyll gropen med vaniljfyllning. Nyp ihop bullen så att den ser hel ut. Lägg bullarna med skarven nedåt i engångs- aluminiumformar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills de har fin färg och känns torra.
7
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.