Du behöver

  • 2 pkt lasagneplattor färska
  • 800 g tomater
  • 500 g squash
  • 1 st lök stor gul
  • 2 st vitlöksklyftor
  • oliver ca 25 urkärnade
  • 2.5 tsk oregano
  • salt och peppar

Bechamelsås:

2 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
mjölk ca 5 dl
salt och peppar

Gratinering:

3 dl riven ost

Ugn: 200°

Det här behövs för 6-8 port:

Gör så här

1
Skålla, skala och hacka tomaterna. Hacka squashen. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skiva oliverna.

2
Fräs lök och vitlök mjukt och glansigt i lite matfett. Tillsätt tomathack, squash och timjan. Låt det koka samman ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner oliverna.

3
Smält matfettet i en kastrull och strö över mjölet. Rör om. Späd med mjölken i omgångar och låt bechamelsåsen koka på svag värme under omrörning ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
Skär lasagneplattorna till lagom stora bitar. Varva lasagneplattor, grönsakssås och bechamelsås i en smord eldfast form. Avsluta med bechamelsås. Strö över riven ost.

5
Gratinera mitt i ugnen ca 15-20 minuter eller tills lasagnen har fin färg och allt är genomvarmt.