Du behöver

  • 8 st spättafiléer
  • 0.5 tsk salt
  • 1 st ansjovisfiléer
  • 0.25 st purjolök liten
  • 1.5 msk ströbröd
  • 2 st tomater
  • 1 st dill liten knippa

Sås:

2.5 dl matlagningsgrädde
0.5 dl vatten
1 msk vetemjöl
citron rivet skal av 1/2
2 msk pressad citronsaft
salt och peppar

Ugn: 225°

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Skölj och torka av fisken. Lägg ut spättfiléerna på arbetsbordet och strö över salt.

2
Ansa purjolöken och strimla den. Förväll purjolöken i lättsaltat vatten. Låt purjolöken rinna av.

3
Låt ansjovisfiléerna rinna av men spara spadet. Hacka dem fint. Fördela purjolök och ansjovis ovanpå fisken. Vik spättfiléerna dubbla och lägg dem i smord eldfast form. Häll ansjovisspadet runtom.

4
Vispa samman grädde, vatten och mjöl i en kastrull. Låt det koka under omrörning, ca 3 minuter.

5
Tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

6
Häll såsen över fisken. Fördela ströbrödet ovanpå. Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.

7
Hacka tomater och dill. Strö det över fisken och stek i ytterligare några minuter. Bjud ett luftigt potatismos till.