Du behöver
- 8 st spättafiléer
- 0.5 tsk salt
- 1 st ansjovisfiléer
- 0.25 st purjolök liten
- 1.5 msk ströbröd
- 2 st tomater
- 1 st dill liten knippa
Sås:
2.5 dl matlagningsgrädde
0.5 dl vatten
1 msk vetemjöl
citron rivet skal av 1/2
2 msk pressad citronsaft
salt och peppar
Ugn: 225°
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Skölj och torka av fisken. Lägg ut spättfiléerna på arbetsbordet och strö över salt.
2
Ansa purjolöken och strimla den. Förväll purjolöken i lättsaltat vatten. Låt purjolöken rinna av.
3
Låt ansjovisfiléerna rinna av men spara spadet. Hacka dem fint. Fördela purjolök och ansjovis ovanpå fisken. Vik spättfiléerna dubbla och lägg dem i smord eldfast form. Häll ansjovisspadet runtom.
4
Vispa samman grädde, vatten och mjöl i en kastrull. Låt det koka under omrörning, ca 3 minuter.
5
Tillsätt rivet citronskal och pressad citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
6
Häll såsen över fisken. Fördela ströbrödet ovanpå. Stek fisken mitt i ugnen ca 15 minuter.
7
Hacka tomater och dill. Strö det över fisken och stek i ytterligare några minuter. Bjud ett luftigt potatismos till.