Du behöver

  • 500 g mandelmassa
  • 4.5 st äggvitor

Nougat:

2 dl socker
1 dl sötmandel

Smörkräm:

2 msk mjöl
1 dl vatten
1 msk smör
2 st äggulor
250 g smör rumsvarmt
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Chokladglasyr:

250 g mörk blockchoklad äkta
100 g smör osaltat
3.5 msk ljus sirap
2 msk vatten
2 msk apelsinlikör

Ugn: 175°

Det här behövs för 14-16 bitar:

Gör så här

1
Riv mandelmassan grovt och lägg den i en skål. Vispa äggvitorna lätt och rör samman dem med mandelmassan. Rita på bakplåtspapper 3 bottnar 18×23 cm. Smörj och mjöla dem lätt. Fördela smeten jämnt på dem. Grädda bottnarna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt dem svalna något innan de lossas och kanterna jämnas till.

2
Smält sockret med mandeln i en stekpanna. Låt det bli ljusbrunt under omrörning. Häll upp nougaten på bakplåtspapper och låt det kallna. Krossa det i en mortel eller matberedare.

3
Vispa samman mjöl och vatten till smörkrämen i en kastrull. Tillsätt smör och sjud några minuter under omrörning tills krämen släpper bottnen. Ta kastrullen från värmen och rör ner äggulorna en och en. Låt det kallna. Rör smör och florsocker smidigt. Rör ner äggkrämen, lite i taget, i smöret under fortsatt omrörning. Tillsätt nougatkross och vaniljsocker. Bred krämen över alla tre bottnarna och lägg samman dem. Låt stå kallt.

4
Bryt sönder chokladen till glasyren och lägg den i en kastrull med smör, sirap och vatten. Låt det smälta på svag värme under omrörning. Tillsätt likör och låt glasyren kallna och tjockna. Bred glasyren över och runt om hela den kalla tårtan. Garnera med färgad marsipan.