Du behöver
- 500 g laxfilé skinn- och benfri
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 0.5 tsk dragon
- citron rivet skal av 1
- 2 st ägg
- 2.5 dl vispgrädde
- 400 g fiskfilé torskfilé
- 100 g spenat djupfryst
Garnering:
kräftstjärtar
Ugn: 175°
Romsås:
4 dl lätt crème fraiche
1 st stenbitsrom
hackad gräslök
salt och peppar
Det här behövs för ca 12 skivor:
Gör så här
1
Skär laxen i mindre bitar och lägg den i en matberedare. Kör laxen till en färs. Tillsätt salt, peppar, dragon och rivet citronskal. Låt det blandas.
2
Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt gång. Tillsätt grädde i en fin stråle, lite i taget. Kör till en slät smet.
3
Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan. Skär den vita skinn- och benfria fiskfilén i strimlor.
4
Varva laxfärs med fiskstrimlor och spenat i en smord avlång form ca 1 1/2 liter. Börja och sluta med laxfärs. Skaka formen så att färsen packar ihop sig. Släta till ytan och täck med bakplåtspapper.
5
Ställ formen i ett vattenbad mitt i ugnen. Ställ en form med lite vatten i ovanpå som en press. Baka patén ca 70 minuter.
6
Låt patén kallna under fortsatt press.
7
Rör samman creme fraiche med stenbitsrom och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar.
8
Stjälp upp den kalla patén och garnera med kräftstjärtar. Servera såsen till patén.