Du behöver
- 1.5 kg fläskkotletter i bit eller karré
- 5.5 st kryddnejlikor hela
- 1.5 tsk salt
- 1.5 krm svartpeppar
- 1 st apelsin
- 3.5 dl vatten
Sås:
                                                              4 dl sky+vatten
                                                              1 st buljongtärning
                                                              1.5 dl grädde
                                                                saft                       pressad  av 1 apelsin
                                                              2.5 msk vetemjöl                       + vatten
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
                Torka av köttet och stick ner nejlikorna. Bryn köttet väl i lite matfett i en stekgryta. Salta och peppra det.
            
2
                Skala apelsinen och skiva den. Lägg apelsinskivorna ovanpå köttet.
            
3
                Späd med lite vatten och låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 1 1/2-2 timmar. Späd med vatten då och då under stektiden. Använder du kött-termometer ska den visa 85° när köttet är klart.
            
4
                Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10-15 minuter.
            
5
                Sila skyn och mät upp den. Späd eventuellt med vatten och buljongtärning. Låt det koka upp.
            
6
                Rör ut mjölet med kallt vatten. Vispa ner det i skyn. Tillsätt grädde och låt såsen koka under omrörning ca 3-5 minuter. Tillsätt apelsinsaft och smaka av.
            
7
                Skär bort benet från köttet och skiva det. Garnera med apelsin. Bjud lättkokta grönsaker, potatis och sås till.
            










 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
             
            







 
                             
                             
                            








 
                             
                             
        









 
                             
                             
                            





 
                             
                             
                             
                             
                            