Du behöver
- 0.5 kg nötkött innanlår eller fransyska
- 1 st porter eller mörkt öl
- 1/2-1 dl svartvinbärssaft outspädd
- 1 dl soja
- 1 st lök stor gul
- 2 st vitlöksklyftor
- 1 tsk timjan
- 6 st enbär
- 6 st svartpepparkorn
- 2.5 st köttbuljongtärningar
Sås:
                                                              8 dl sky
                                                              5 msk vetemjöl
                                                              2 dl grädde 
Det här behövs för 6-8 port:
Gör så här
1
                Häll porter, saft och soja i en gryta. Klyfta den skalade löken och lägg den med vitlök, kryddor och buljongtärning i grytan. Koka upp.
            
2
                Sätt en köttermometer i den tjockaste delen av köttet.
            
3
                Lägg ner köttet i porterblandningen. Sjud under lock tills termometern visar 75°, ca 1-1 1/2 timme. Vänd steken under tiden.
            
4
                Sila skyn i en kastrull. Koka upp och red av med mjölet utrört i grädden. Sjud såsen ca 5 minuter.
            
5
                Skär upp steken när den har “vilat” ca 20 minuter och servera den med kokt potatis, ättiksgurka och grönsaker.
            










 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
             
            







 
                             
                             
                            








 
                             
                             
        









 
                             
                             
                            





 
                             
                             
                             
                             
                             
                            
Be gärna i butiken att få steken “nätad” så blir det fina skivor.
Av eventuella stekrester, kan du laga pyttipanna, risotto, paj m m. Rester går också bra att frysa.