Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1.5 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 1 g saffran (2 pkt), finstött
- vetemjöl ca 14-15 dl
Pensling och garnering:
                                                                ägg
                                                                russin 
Ugn: 250° för mindre
Ugn: 200° för större bröd
Det här behövs för 30-40 lussekatter
eller 4 längder eller 2 kransar:
Gör så här
1
                Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
            
2
                Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.
            
3
                Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut den till längder, kransar eller lussekatter (se nedan) och låt jäsa på plåten ca 20 minuter.
            
4
                Pensla brödet med ägg, garnera med russin och grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter för små bröd och 15-20 min för stora.
            
5
                Så här bakar du ut degen:
            
6
                Enkel lussekatt: rulla degen till ca 25 cm långa smala längder och rulla in ändarna som till ett S.
            
7
                Dubbel lussekatt: gör som ovan men lägg ihop 2 enkla lussekatter till ett kors.
            
8
                Pojke: Vik längden, ca 25 cm, på mitten och sno ihop “benen”.
            
9
                Prästens hår: Rulla ut 4 längder och lägg dem som på bilden.
            










 
                             
                             
                             
                             
                             
                             
             
            







 
                             
                             
                            








 
                             
                             
        









 
                             
                             
                            





 
                             
                             
                             
                             
                             
                            
Du kan byta ut saffran mot 1/2 tsk stött kardemumma. Är saffranet inte stött så stöt det fint med en sockerbit i en mortel. Blir kransen för mörk mot slutet av gräddningen, lägg då på ett folieark.