Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran (2 pkt), finstött
  • vetemjöl ca 14-15 dl

Pensling och garnering:

ägg
russin

Ugn: 250° för mindre

Ugn: 200° för större bröd

Det här behövs för 30-40 lussekatter
eller 4 längder eller 2 kransar:

Gör så här

1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut den till längder, kransar eller lussekatter (se nedan) och låt jäsa på plåten ca 20 minuter.

4
Pensla brödet med ägg, garnera med russin och grädda mitt i ugnen, ca 8 minuter för små bröd och 15-20 min för stora.

5
Så här bakar du ut degen:

6
Enkel lussekatt: rulla degen till ca 25 cm långa smala längder och rulla in ändarna som till ett S.

7
Dubbel lussekatt: gör som ovan men lägg ihop 2 enkla lussekatter till ett kors.

8
Pojke: Vik längden, ca 25 cm, på mitten och sno ihop “benen”.

9
Prästens hår: Rulla ut 4 längder och lägg dem som på bilden.


Kommentar:
Du kan byta ut saffran mot 1/2 tsk stött kardemumma. Är saffranet inte stött så stöt det fint med en sockerbit i en mortel. Blir kransen för mörk mot slutet av gräddningen, lägg då på ett folieark.