Du behöver
- 2 dl sötmandel
- 5 st bittermandel
- 200 g smör eller margarin
- 1.5 dl socker
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
Ugn: 200°
Gör så här
1
Skålla, skala och mal de båda mandelsorterna.
2
Rör socker och matfett smidigt. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Lägg den kallt att vila minst 1 timme.
3
Smörj formarna under tiden. Ta ut degen och forma en rulle. Skär ca 40 bitar.
4
Tryck ut degen i de smorda formarna. Det är viktigt att degen inte är för tunn i topparna. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Stjälp upp kakorna och låt dem kallna. De går att frysa.
5
Rulla ut degen till långa längder och skär ca 45 bitar. Tryck ut en degbit i varje form så att hela formen blir klädd med deg.
6
Ställ formarna på bakplåt och grädda dem mitt i ugnen ca 8 minuter.
7
Låt kakorna svalna innan de stjälps upp. Går att frysa.
Behöver formarna användas igen så låt dem kallna ordentligt innan de smöras på nytt.