Du behöver

  • 1 dl grädde
  • 25 g jäst för söta degar
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 1 st ägg

Ugn: 200°

Fyllning 1:

1 st ägg
1 st äggula
2 msk socker
1 msk vetemjöl
0.75 dl kaffegrädde
3 dl mjölk
1 msk vaniljsocker

Fyllning 2:

smör eller margarin
4 msk socker
0.5 dl russin

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
pärlsocker

Gör så här

1
Blanda samman mjöl och socker. Finfördela i matfettet till en grynig massa. Smula ner jästen i en skål. Värm grädden fingervarm. Häll den över jästen och rör om så att jästen löser sig. Arbeta in grädd/jästen i mjölblandningen. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under duk 1 timme.

2
Vispa ägg, äggula och socker i en rostfri kastrull. Tillsätt mjöl under vispning. Späd med grädde och mjölk. Låt blandningen sjuda under vispning tills den tjocknar. Ta från värmen och rör ner vaniljsocker. Låt svalna. Rör då och då.

3
Skölj russinen och låt dem torka på hushållspapper. Rör samman matfett och socker till en smörkräm. Smörj en stekpanna eller en 1 1/2 liters form.

4
Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut den ena till en rund kaka lite större än formen. Lägg i degkakan och tryck upp kanten ca 2-3 cm. Bred fyllning 1 över. Kavla ut den andra degbiten till en platta ca 10×30 cm. Bred fyllning 2 över och strö på russinen.