Du behöver

  • 25 g jäst
  • 0.5 dl matolja
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl ca 8-9 dl special

Pensling och garnering:

ägg uppvispat
kummin

Ugn: 225°

Det här behövs för 2 brytbröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll det fingervarma vattnet över och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut runda kakor.

4
Sporra ut 8 snibbar från varje degkaka. Rulla ihop snibbarna från den breda kanten mot mitten. Forma gifflar.

5
Lägg 8 gifflar i smord form. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

6
Pensla med uppvispat ägg och strö kumminfrön över gifflarna.

7
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

8
Lossa kanten och låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.


Kommentar:
När du bakar med vetemjöl special måste degen knådas väl för bästa resultat. Du kan använda både färska och torkade örter i bröden, men tänk på att torkade örte rär mera koncentrerade i smaken. Brytbröd passar både till soppa och sallad. I många länder är det vanligt att äta bröd – utan smör – till många olika maträtter.