Du behöver
- 25 g jäst
- 0.5 dl matolja
- 2.5 dl Ljummet vatten
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- vetemjöl ca 8-9 dl special
Pensling och garnering:
ägg uppvispat
kummin
Ugn: 225°
Det här behövs för 2 brytbröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll det fingervarma vattnet över och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar och kavla ut runda kakor.
4
Sporra ut 8 snibbar från varje degkaka. Rulla ihop snibbarna från den breda kanten mot mitten. Forma gifflar.
5
Lägg 8 gifflar i smord form. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
6
Pensla med uppvispat ägg och strö kumminfrön över gifflarna.
7
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
8
Lossa kanten och låt bröden kallna på galler under duk. De går att frysa.
När du bakar med vetemjöl special måste degen knådas väl för bästa resultat. Du kan använda både färska och torkade örter i bröden, men tänk på att torkade örte rär mera koncentrerade i smaken. Brytbröd passar både till soppa och sallad. I många länder är det vanligt att äta bröd – utan smör – till många olika maträtter.