Du behöver
- 1.5 dl vetekross
- 1.5 dl vatten
- 50 g jäst
- 3.5 dl Ljummet vatten
- 250 g kesella
- 2 tsk salt
- 2 msk oregano timjan eller basilika
- vetemjöl ca 13-14 dl special
Garnering:
riven ost
Ugn: 250°
Detta behövs för 2 bröd:
Gör så här
1
Lägg vetekross och 1 1/2 dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp. Ställ det att svalna till fingervärme.
2
Smula ner jästen i en degskål. Häll 3 1/2 dl fingervarmt vatten över och rör om så att jästen löser sig.
3
Tillsätt vetekrosset, kesella, salt och smulade örter.
4
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 32-34 lika stora bitar.
6
Forma runda släta bullar och ställ 16-17 bullar i en smord rund form eller på bakpappersklädda plåtar som eventuellt har en kant runtom. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Strö riven ost över bullarna och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.
8
Lossa bröden och låt dem kallna på galler under duk. De går att frysa. Italienska veteax Lyxiga bröd med soltorkade tomater och basilika.
När du bakar med vetemjöl special måste degen knådas väl för bästa resultat. Du kan använda både färska och torkade örter i bröden, men tänk på att torkade örte rär mera koncentrerade i smaken. Brytbröd passar både till soppa och sallad. I många länder är det vanligt att äta bröd – utan smör – till många olika maträtter.