Du behöver

  • 1.5 dl vetekross
  • 1.5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 3.5 dl Ljummet vatten
  • 250 g kesella
  • 2 tsk salt
  • 2 msk oregano timjan eller basilika
  • vetemjöl ca 13-14 dl special

Garnering:

riven ost

Ugn: 250°

Detta behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Lägg vetekross och 1 1/2 dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp. Ställ det att svalna till fingervärme.

2
Smula ner jästen i en degskål. Häll 3 1/2 dl fingervarmt vatten över och rör om så att jästen löser sig.

3
Tillsätt vetekrosset, kesella, salt och smulade örter.

4
Tillsätt det mesta av mjölet och knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.

5
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 32-34 lika stora bitar.

6
Forma runda släta bullar och ställ 16-17 bullar i en smord rund form eller på bakpappersklädda plåtar som eventuellt har en kant runtom. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Strö riven ost över bullarna och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills bröden har fin färg och känns torra.

8
Lossa bröden och låt dem kallna på galler under duk. De går att frysa. Italienska veteax Lyxiga bröd med soltorkade tomater och basilika.


Kommentar:
När du bakar med vetemjöl special måste degen knådas väl för bästa resultat. Du kan använda både färska och torkade örter i bröden, men tänk på att torkade örte rär mera koncentrerade i smaken. Brytbröd passar både till soppa och sallad. I många länder är det vanligt att äta bröd – utan smör – till många olika maträtter.