Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2.5 dl filmjölk rumstempererad
  • 0.5 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 msk brödsirap ljus
  • vetemjöl ca 6 dl special

Fyllning:

oliver ca 50 g urkärnade svarta
fetaost ca 40 g i tärningar

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 200°

Det här behövs för 1 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Tillsätt filmjölken och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, olja, sirap och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

2
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Ta undan en liten del och kavla ut resten till ca 20×40 cm storlek. Fördela ost och oliver över degkakan.

3
Rulla samman till en limpa och lägg den med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Dela den lilla degbiten i tre bitar och rulla ut dem till långa längder. Fläta samman dem och lägg flätan över bröden. Vik ändarna under brödet så att de inte lossnar när brödet gräddas. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

4
Pensla brödet med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30-40 minuter. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Brödet går att frysa.