Du behöver
- 25 g jäst
- 3 dl vatten fingervarmt
- 2 msk matolja
- 2 tsk salt
- 1 msk socker
- 1 st ägg
- vetemjöl ca 10 dl special
Pensling:
ägg uppvispat
Ugn: 175°
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.
2
Tillsätt olja, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Rulla ut långa smala längder, ca 25 cm.
4
Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 15 minuter.
5
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
6
Låt stängerna kallna på galler.