Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten fingervarmt
  • 2 msk matolja
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 st ägg
  • vetemjöl ca 10 dl special

Pensling:

ägg uppvispat

Ugn: 175°

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål. Häll över det fingervarma vattnet och rör om så att jästen löser sig.

2
Tillsätt olja, salt, socker, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

3
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 35 lika stora bitar. Rulla ut långa smala längder, ca 25 cm.

4
Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 15 minuter.

5
Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

6
Låt stängerna kallna på galler.