Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl lingonsylt
  • 2 dl havregryn
  • lantvetemjöl ca 12 dl

Pensling:

ägg eller mjölk
solrosfrön

Ugn: 225°

Gör så här

1
Rör ut den smulade jästen i vattnet. Tillsätt olja, salt, sylt, gryn och det mesta av vetemjölet.

2
Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda och dela den i ca 24 bitar, som formas till avlånga bullar.

4
Lägg dem på plåt med bakpapper och jäs ca 30 minuter. Pensla och strö på frön. Grädda mitt i ugnen ca 10?12 minuter. Låt de kallna på galler under bakduk. Brödet går bra att frysa.