Du behöver

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk brödkrydda malen
  • 0.5 dl havrekli
  • 2 dl havregryn
  • 11 dl vetemjöl special

Pensling och garnering:

kallt vatten
havregryn

Ugn: 275°-200°

Det här behövs för 2 bröd:

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degskål.

2
Smält matfettet och tillsätt vatten. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så jästen löser sig.

3
Tillsätt salt, brödkryddor, havrekli och havregryn. Rör samman det.

4
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.

5
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 6 lika stora bitar. Rulla ut dem till ca 35 cm långa längder. Fläta samman dem tre och tre.

6
Vik in kanterna och lägg flätorna i smorda ca 1 1/2 liters formar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

7
Pensla med kallt vatten och strö lite havregryn över.

8
Grädda bröden i nedre delen av 275° varm ugn ca 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills bröden känns torra.

9
Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna under duk. Går att frysa.