Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 50 g smör eller margarin
- 1 tsk salt
- 1 msk brödkrydda malen
- 0.5 dl havrekli
- 2 dl havregryn
- 11 dl vetemjöl special
Pensling och garnering:
kallt vatten
havregryn
Ugn: 275°-200°
Det här behövs för 2 bröd:
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degskål.
2
Smält matfettet och tillsätt vatten. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så jästen löser sig.
3
Tillsätt salt, brödkryddor, havrekli och havregryn. Rör samman det.
4
Tillsätt det mesta av mjölet och arbeta degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa under duk ca 45 minuter.
5
Stjälp upp degen och knåda den smidig på nytt. Dela degen i 6 lika stora bitar. Rulla ut dem till ca 35 cm långa längder. Fläta samman dem tre och tre.
6
Vik in kanterna och lägg flätorna i smorda ca 1 1/2 liters formar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
7
Pensla med kallt vatten och strö lite havregryn över.
8
Grädda bröden i nedre delen av 275° varm ugn ca 10 minuter. Sänk värmen till 200° och grädda ytterligare ca 20 minuter eller tills bröden känns torra.
9
Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna under duk. Går att frysa.