Du behöver

  • 4 st ägg
  • 1.5 dl socker
  • vallmofrö ljusa eller mörka
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Ugn: 175°

Limekräm:

3 st ägg
2 dl socker
saft och skal av 3 limefrukter
75 g smör
2 dl vispgrädde

Glasyr:

3 dl florsocker siktat
limesaft ca 2 msk
1 st mandelflagor
limeskal strimlat

Det här behövs för ca 10-12 port:

Gör så här

1
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och vallmofrön. Blanda väl.

2
Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer ca 2 l. (Antingen en liten långpanna, ca 20 x 30 cm eller en rund form, ca 22 cm i diameter.) Grädda ca 20 minuter (långpannan) eller 40 minuter (rund form). Pröva med en sticka.

3
Vispa samman ägg, socker, limesaft och rivet skal i en kastrull. Sjud upp krämen under vispning, låt den inte koka. Vispa ner smöret och, när krämen har kallnat, den vispade grädden.

4
Dela den kalla kakan i 2 bottnar (den avlånga i mitten) och bred krämen emellan och på kanterna. Bred över glasyren blandad av florsocker och limesaft.

5
Sätt mandel runt kanten och lägg strimlat limeskal ovanpå. Låt glasyren stelna. Tårtan går bra att frysa ogarnerad.