Du behöver

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl sötmandel
  • 0.75 dl socker
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 st ägg
  • 0.5 tsk vaniljsocker

Fyllning:

3.5 st kiwifrukter
3 st ägg
0.75 dl socker
saft rivet skal och av 1 citron
1.5 dl vetemjöl
100 g mandelmassa

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 7 port:

Gör så här

1
Hacka mandeln mycket fint, gärna i en matberedare eller mixer. Tillsätt mjöl, vaniljsocker, socker och matfett. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta raskt ihop en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i 7-8 tartelettformar och se till så att även kanterna blir täckta med deg. Vik en smal aluminiumfolieremsa över kanten. Nagga bottnarna med hjälp av en gaffel. Ställ dem kallt ca 10 minuter. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort folien.

3
Skala kiwifrukterna och mosa dem med en gaffel. Vispa äggen pösiga tillsammans med sockret. Tillsätt rivet citronskal och pressad saft. Rör ner mjölet och sedan ner kiwimoset. Rör till en jämn smet.

4
Riv mandelmassan grovt. Fördela det i pajskalen. Häll fruktsmeten över och jämna till tarteletterna. Grädda dem mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills smeten har stelnat och fått lite färg. Låt tarteletterna kallna.