Du behöver

  • 1.5 kg älgstek ben fri
  • 50 g fläsk rökt
  • 9 st enbär
  • svartpeppar nymald
  • salt
  • persiljekvist
  • 50 g smör eller margarin
  • 4 dl grädde
  • 2 msk blåmögelost (aura)
  • 50 g smör el. margarin

Det här behövs för 4-6 port:

Gör så här

1
Gnid in nymald svartpeppar och krossade enbär i köttets yta. Bind skivor av rökt fläsk runt steken och stick in några persiljekvistar också.

2
Bryn steken i en gryta i smör eller margarin och strö salt på ytan. Minska värmen och tillsätt hälften av grädden i grytan.

3
Badda steken en timme under lock och se till att vätskan inte försvinner. Tillsätt resten av grädden när halva baddningstiden gått.

4
Lyft sedan steken ur grytan. Tillsätt i såsen blåmögelosten i smulor och koka upp. Avsmaka. Skär upp steken på ett fat.

5
Tillred mjölet, smöret och mjölken en vitsås och tillsätt ett ägg och kryddor. Rör ner såsen i massan och blanda ordentligt.

6
Häll blandningen i en välsmord form och grädda i ugn i vattenbad i 200 grader ca 1 1/2 timme.

7
När massan börjar dela på sig är det dags att dra grytan från spisen. Den får ej koka.

8
Ös upp massan med en hålslev och häll den i en äggostform och strö socker mellan varven. Låt den stå och rinna av. Serveras med sylt eller naturell.