Du behöver
- 1.5 kg älgstek ben fri
- 50 g fläsk rökt
- 9 st enbär
- svartpeppar nymald
- salt
- persiljekvist
- 50 g smör eller margarin
- 4 dl grädde
- 2 msk blåmögelost (aura)
- 50 g smör el. margarin
Det här behövs för 4-6 port:
Gör så här
1
Gnid in nymald svartpeppar och krossade enbär i köttets yta. Bind skivor av rökt fläsk runt steken och stick in några persiljekvistar också.
2
Bryn steken i en gryta i smör eller margarin och strö salt på ytan. Minska värmen och tillsätt hälften av grädden i grytan.
3
Badda steken en timme under lock och se till att vätskan inte försvinner. Tillsätt resten av grädden när halva baddningstiden gått.
4
Lyft sedan steken ur grytan. Tillsätt i såsen blåmögelosten i smulor och koka upp. Avsmaka. Skär upp steken på ett fat.
5
Tillred mjölet, smöret och mjölken en vitsås och tillsätt ett ägg och kryddor. Rör ner såsen i massan och blanda ordentligt.
6
Häll blandningen i en välsmord form och grädda i ugn i vattenbad i 200 grader ca 1 1/2 timme.
7
När massan börjar dela på sig är det dags att dra grytan från spisen. Den får ej koka.
8
Ös upp massan med en hålslev och häll den i en äggostform och strö socker mellan varven. Låt den stå och rinna av. Serveras med sylt eller naturell.