Du behöver
- 275 g penne
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 1/2-1 st röd chili
- 100 g skinka rökt
- 300 g nötfärs
- 4 msk tomatpuré
- 1.5 dl köttbuljong
- 1/2-1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 tsk basilika smulad
- 1 msk kapris
- 4 st ägg
- 75 g parmesanost
- 1 st rulle kyld smördeg
Pensling:
ägg uppvispat
Ugn: 175°
Det här behövs för ca 4-6 port:
Gör så här
1
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar men minska koktiden med ca 2 minuter. Häll bort vattnet och spola kallt vatten över pastan. Låt den rinna av.
2
Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Tärna skinkan fint.
3
Fräs löksorterna tillsammans med chili och skinka i lite matfett tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt färsen och brynt allt jämnt smuligt.
4
Tillsätt tomatpuré och buljong. Låt färsen puttra samman i ca 8-10 minuter. Smaka av med salt, peppar och basilika. Tillsätt kapris.
5
Rör samman färsen med pastan i en skål. Vispa lätt upp äggen, arbeta in dem ett och ett i pastaröran.
6
Packa allt i en smord eldfast form med raka kanter. Strö över riven ost.
7
Täck med smördegen och låt den hänga lite över kanten. Tryck till ordentligt och skär bort överflödet. Pensla med uppvispat ägg.
8
Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter eller tills allt har fin färg och är genomvarmt. Bjud gärna en sallad till.