Du behöver

  • råa havskräftstjärtar alt skalade kräftstjärtar eller stora skalade räkor

Frityrsmet:

1 dl vetemjöl
1 dl lättöl
1 st ägg
1 msk olja

Fritering:

olja

Remouladsås:

2 dl majonnäs gärna lätt
2 msk ättiksgurka finhackad
1 msk kapris
hackad persilja eller gräslök

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Gör såsen genom att blanda majonnäsen med gurka, kapris och kryddgrönt. Ställ såsen kallt att “mogna”.

2
Vispa ihop mjöl, salt, vätska och ägg till frityrsmeten.

3
Häll olja i en tjockbottnad gryta, upp till ca 5-6 cm från grytans botten. Värm oljan till ca 175°. Torka av skaldjuren väl med hushållspapper. Doppa skaldjuren i smeten.

4
Fritera några skaldjur åt gången, tills de har fått fin guldgul färg. (Det tar ca 2-3 minuter för råa och 1-2 minuter för kokta.) Låt dem rinna av på hushållspapper efteråt. Ha alltid grytlocket bredvid när du friterar. Om oljan skulle ta eld, släcker du genom att kväva elden med locket. Använd EJ vatten.


Kommentar:
Har du ingen hushållstermometer kan du pröva oljans temperatur genom att koka en bit vitt bröd koka i oljan. Brödet ska bli guldbrunt på 1 minut. Har du för kall olja, drar paneringen åt sig för mycket olja och blir fet. Är oljan för het blir skaldjuren brända.