Du behöver
- 25 g jäst
- 100 g smör eller margarin
- 2.5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1 dl socker
- 1 krm salt
- 0.5 g saffran finstött
- vetemjöl ca 8 dl
Fyllning:
200 g mandelmassa riven
50 g smör eller margarin
hushållsfärg ev grön
Pensling:
ägg
pärlsocker
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 1 krans:
Gör så här
1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en kaka, ca 30×50 cm stor. Bred på mandelmassan blandad med fett och eventuellt lite hushållsfärg.
4
Rulla ihop kakan från långsidan och forma rullen till en krans, som läggs på bakpappersklädd plåt. Klipp jack, som viks omväxlande åt höger och vänster.
5
Låt kransen jäsa ca 30 minuter. Pensla, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kransen kallna på galler under bakduk. Den går bra att frysa.
Du kan byta ut saffranet i kransen mot 1/2 tsk stött kardemumma. Blir kransen för mörk mot slutet av gräddningen, lägg då på ett folieark. Kransen går bra att frysa.