Du behöver

  • 25 g jäst
  • 100 g smör eller margarin
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1 dl socker
  • 1 krm salt
  • 0.5 g saffran finstött
  • vetemjöl ca 8 dl

Fyllning:

200 g mandelmassa riven
50 g smör eller margarin
hushållsfärg ev grön

Pensling:

ägg
pärlsocker

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 1 krans:

Gör så här

1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Kavla ut degen till en kaka, ca 30×50 cm stor. Bred på mandelmassan blandad med fett och eventuellt lite hushållsfärg.

4
Rulla ihop kakan från långsidan och forma rullen till en krans, som läggs på bakpappersklädd plåt. Klipp jack, som viks omväxlande åt höger och vänster.

5
Låt kransen jäsa ca 30 minuter. Pensla, strö på pärlsocker och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt kransen kallna på galler under bakduk. Den går bra att frysa.


Kommentar:
Du kan byta ut saffranet i kransen mot 1/2 tsk stött kardemumma. Blir kransen för mörk mot slutet av gräddningen, lägg då på ett folieark. Kransen går bra att frysa.