Du behöver

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 st ägg
  • 1.5 dl socker
  • 0.5 tsk salt
  • 1 g saffran (2 pkt) finstött
  • vetemjöl ca 14-15 dl

Garnering och pensling:

russin
ägg

Ugn: 225° för mindre och 200° för större bröd

Gör så här

1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.

2
Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.

3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut den till de bröd eller de figurer du vill ha: rulla smala längder, ca 25 cm långa, och rulla in ändarna som till ett S.

4
Rulla degen som ovan men lägg 2 enkla lussekatter i kors. Vik längden, ca 25 cm lång, på mitten och sno ihop “benen”.

5
Rulla ut 4 längder och lägg som på bilden. Lägg 3 längder formade som S på varandra, se bilden.


Kommentar:
Är saffranet inte stött, stöter du det fint med en sockerbit i en mortel. Du kan byta ut saffranet mot 1/2 tsk stött kardemumma.