Du behöver
- 50 g jäst
- 150 g smör eller margarin
- 5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 1.5 dl socker
- 0.5 tsk salt
- 1 g saffran (2 pkt) finstött
- vetemjöl ca 14-15 dl
Garnering och pensling:
russin
ägg
Ugn: 225° för mindre och 200° för större bröd
Gör så här
1
Smält fettet, häll på mjölken och värm till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
2
Tillsätt ägg, socker, salt, saffran och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa ca 30 minuter.
3
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den. Baka ut den till de bröd eller de figurer du vill ha: rulla smala längder, ca 25 cm långa, och rulla in ändarna som till ett S.
4
Rulla degen som ovan men lägg 2 enkla lussekatter i kors. Vik längden, ca 25 cm lång, på mitten och sno ihop “benen”.
5
Rulla ut 4 längder och lägg som på bilden. Lägg 3 längder formade som S på varandra, se bilden.
Är saffranet inte stött, stöter du det fint med en sockerbit i en mortel. Du kan byta ut saffranet mot 1/2 tsk stött kardemumma.