Du behöver

  • 1.5 kg nötkött högrev eller bringa
  • vatten ca 2 l
  • 1 msk salt
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 bitar rotselleri
  • 10 st vitpepparkorn

Sås:

3 msk vetemjöl
1 dl mjölk
6 dl buljong
1.5 msk riven pepparrot

Det här behövs för 5­-6 port:

Gör så här

1
Koka upp vatten och salt i en gryta som är så stor att köttet och termometern får plats. Stick in köttermometern i den tjockaste delen av köttet.

2
Lägg ner köttet med termometern i det kokande vattnet. Vattnet ska nätt och jämnt täcka köttet. Låt det koka upp på nytt. Sänk värmen.

3
Skala och skär lök, morot och rotselleri i mindre bitar under tiden. Lägg ner dem i grytan tillsammans med pepparkorn, lagerblad och persilja. Låt köttet sjuda under lock tills termometern visar 85­-90°, ca 1 1/4 timmar beroende på vilken köttbit du valt.

4
Tag grytan från värmen och låt köttet vila i buljongen i ca 20 minuter. Tag upp köttet. Tag ut termometern. Sila buljongen.

5
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull till såsen. Tillsätt buljongen. Låt såsen koka upp under omrörning och koka i ca 3­5 minuter under fortsatt omrörning. Smaka av såsen med riven pepparrot.

6
Skär köttet i skivor eller bitar. Bjud köttet med sås, kokt potatis, kokta grönsaker och gärna lite extra riven pepparrot.


Kommentar:
Koka nya grönsaker i buljongen som blir över, lägg i tärnat kött och du får en jättegod soppa.