Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk socker
  • 2 msk kallt vatten
  • 0.5 dl nötter
  • 125 g smör eller margarin

Citronkräm:

75 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl grädde
2 st äggulor
0.5 msk potatismjöl
saft rivet skal och av 1 citron

Smörstekta päron:

3 st päron
3 msk smör
3 msk socker
3 msk vitt vin eller vatten
0.25 tsk ingefära

Ugn:200°

Det här behövs för ca 6 port:

Gör så här

1
Hacka nötterna och blanda samman dem med mjöl och socker. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut den i en pajform. Nagga bottnen och ställ den kallt minst 1 timme.

2
Lägg alla ingredienserna till citronkrämen i en kastrull. Låt det sjuda upp och tjockna under omrörning. Låt krämen kallna.

3
Dela päronen och kärna ur dem. Skär päronen i klyftor. Smält smöret på svag värme och rör i sockret. Tillsätt päronen och låt dem steka 1-2 minuter. Häll över vinet och smaksätt med ingefära. Låt allt koka upp.

4
Grädda det ofyllda pajskalet mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt det svalna. Bred citronkrämen på pajbottnen och toppa med de smörstekta päronen.


Kommentar:
Pajen kan serveras precis som den är, men vill du ha något extra så bjud lite vispad grädde till.