Du behöver

  • 2.5 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

4.5 st äpplen
75 g smör
1 dl socker
2 msk grädde
1.5 msk vetemjöl
1.5 dl hasselnötter

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Finfördela smöret i mjölet direkt på arbetsbordet till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i en pajform, gärna med löstagbar kant. Nagga bottnen och ställ pajskalet kallt ca 15 minuter. Sätt aluminiumfolie runtom kanten. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Ta bort aluminiumfolien.

3
Hacka nötterna grovt. Lägg nötterna i en kastrull tillsammans med smör, socker, grädde och mjöl. Låt smeten sjuda under omrörning, men den får inte koka. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.

4
Lägg äppelklyftorna i det förgräddade pajskalet. Bred knäcksmeten ovanpå. Grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter tills äpplena är mjuka och knäcksmeten fått färg. Lossa kakan ur formen.

5
Bjud äppelkakan med vispad grädde, gärna smaksatt med lite konjak eller likör.