Du behöver
- 4 skiva laxfilé benfri med skinnet kvar
- 2 msk pressad limesaft
- 1 msk sesamolja
- 1 msk rapsolja
- 2 tsk ingefära riven färsk
- 4 st limeblad finstrimlade
- 4 st lime
- flingsalt
Potatis:
1 kg potatis små färska
2 msk smör
1 dl dill finhackad
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Rör samman limesaften med sesamolja, rapsolja, ingefära och strimlade limeblad.
2
Pensla laxskivorna med marinaden och häll resten över. Låt stå ca 15–20 minuter.
3
Skrubba potatisen väl och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ånga av potatisen. Tillsätt smör och dill och skaka kastrullen så att dillen fördelas jämnt över potatisen.
4
Grilla laxskivorna med köttsidan ner 2–3 minuter. Vänd och grilla skinnsidan tills laxen känns fast, 3–4 minuter. Strö över lite flingsalt.
5
Dela lime i halvor på tvären. Grilla dem samtidigt med laxen. Lägg snittytan ner. Grilla ca 3 minuter. Bjud laxen med den grillade limen, färskpotatis och säsongens lättkokta grönsaker.
Tag alltid fram det som ska grillas ca 30 minuter innan det ska läggas på grillen. Torka bort överflödig marinad innan du lägger på fisken. Droppande marinad kan börja brinna. Dessutom får en torr grillyta finare färg.