Du behöver

  • 1 st förpackning smördeg fryst

Fyllning:

150 g bacon
200 g champinjoner skivade
matfett eventuellt lite
1 st purjolök strimlad
1 kg räkor som skalas
1.5 dl crème fraîche 1-2 dl
curry alt dragon eller paprikapulver

Pensling:

ägg

Ugn: 225°

Det här behövs:

Gör så här

1
Klipp baconet i små bitar och bryn dem eventuellt i lite matfett tillsammans med svampen under omrörning.

2
Låt purjolöken fräsa med en stund. Blanda ner creme fraiche och låt det sjuda några minuter. Smaka av med valfri krydda och ev lite salt.

3
Blanda ner räkorna och låt sedan inte röran koka längre, då blir räkorna sega. Låt röran svalna.

4
Lägg 2 smördegsplattor lite omlott och kavla ut dem till en platta, ca 20 x 20 cm. Lägg räkröran på smördegsplattan. Spara en kant runt om, som penslas med ägg.

5
Kavla ut 3 plattor (omlott) till en något större platta, lägg den över fyllningen och tryck till kanten med en gaffel.

6
Lägg pirogen på en bakpappersklädd plåt och pensla med ägg. Nagga.

7
Grädda i ca 15-20 minuter mitt i ugnen tills pirogen fått fin färg och är genomgräddad. Grönsallad är godast till, gärna bara med lite pressad citron på.


Kommentar:
Servera gärna de inbakade räkorna med creme fraiche blandad med klippt dill eller stenbitsrom till.