Du behöver

  • 1 kg kalkonbröst färskt
  • salt peppar
  • 2 dl vitt vin

Fyllning:

125 g champinjoner färska
1 st vitlöksklyfta
100 g mjukost
2 msk persilja klippt
1 tsk timjan

Sås:

5 dl sky+buljong
1 dl crème fraîche
2 msk mjöl+vatten
1 msk kinesisk soja

Smörfrästa grönsaker:

4 st morötter
2 st rödbetor
1 st purjolök
4 msk äppeljuice koncentrerad
salt peppar

Ugn: 175°

Det här behövs för ca 6-8 port:

Gör så här

1
Börja med fyllningen. Ansa och hacka svampen grovt. Fräs den i lite matfett tills vätskan har kokat in. Tillsätt pressad vitlök, ost, persilja och timjan. Låt det fräsa samman någon minut. Låt det kallna.

2
Skär en djup ficka i bröstet. Lägg i fyllningen och fäst med tandpetare. Salta och peppra.

3
Bryn köttet gyllene runtom i lite matfett. Lägg över det i en eldfast form. Häll över vinet.

4
Stek köttet mitt i ugnen ca 40-50 minuter eller tills kött-termometern visar 70°. Ös köttet då och då under tiden.

5
Gör under tiden i ordning grönsakerna. Borsta rödbetorna väl och koka dem mjuka ca 20 minuter. Spola dem i kallt vatten och skrapa av skalet under rinnande vatten.

6
Skala morötterna. Ansa purjolöken och strimla den. Skär morötter och rödbetor i tunna stavar.

7
Fräs grönsakerna i lite smör ca 2-3 minuter. Häll över äppeljuice och rör om. Låt fräsa ytterligare ca 5 minuter. Salta och peppra.

8
Ta ut köttet och vispa ur skyn tillsammans med buljong. Häll det i en kastrull och låt skyn koka upp. Rör ner creme fraiche. Rör ut mjölet med lite vatten och vispa ner det i såsen. Låt såsen koka några minuter. Smaka av med soja.

9
Skär köttet i skivor och bjud klyftpotatis, sås och smörfrästa grönsaker till.