Du behöver

  • 600 g gädda torsk eller kolja
  • 1.5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk potatismjöl
  • 3.5 dl mjölk

Ugn: 175°

Räksås:

500 g räkor
1.5 msk smör eller margarin
3 dl vatten
4 dl räkspad + vatten
2.5 msk vetemjöl
0.5 st fiskbuljongtärning
1 dl mjölk
dill
1 krm vitpeppar
1 msk pressad citron

Det här behövs:

Gör så här

1
Skär fisken i mindre bitar och finfördela dem i matberedaren. Tillsätt salt, peppar och potatismjöl och sätt i gång maskinen igen.

2
Späd med rumsvarm mjölk och blanda tills smeten är slät och porös.

3
Bred ut smeten i en smord och bröad hålform som rymmer ca 1 1/2 l. Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt formen stå 5-10 minuter innan färsen stjälps upp. Gör såsen under tiden.

4
Skala räkorna och fräs skalen i matfett. Tillsätt vatten och koka ca 5 minuter. Sila. Vispa ut mjölet i lite kall vätska i en kastrull. Tillsätt spadet, resten av mjölken och buljongtärning. Sjud såsen i ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och citron. Lägg i dillen och räkorna, eventuellt delade om de är stora. Stjälp upp fiskringen och häll såsen över.

5
Servera kokt pressad potatis eller ris till denna festliga fiskrätt.