Du behöver

  • 1.25 kg skinkstek
  • 3 dl svartvinbärssaft
  • 3 dl vatten
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 bitar ingefära hel
  • 1 bitar kanel hel
  • 1.5 tsk salt
  • persilja några kvistar

Sås:

6 dl kokspad
1.5 msk potatismjöl
salt
peppar

Det här behövs för ca 8 port:

Gör så här

1
Bind upp steken med ett krympt bomullssnöre så får du finare form på köttskivorna.

2
Stick in en kött-termometer i skinkan så att spetsen kommer mitt i den tjockaste delen. Hela röret bör vara inne.

3
Koka upp saft och vatten. Tillsätt vitlök, kryddor, salt och persilja. Lägg i skinkan och sjud under lock tills termometern visar 70°. Det tar ca 40–45 minuter. Vänd skinkan en gång.

4
Låt skinkan ligga kvar i spadet i ca 20 minuter. Sila sedan ifrån spadet i en kastrull. Koka upp och red av det med potatismjöl utrört i kallt vatten till en sås.

5
Servera skinksteken i tunna skivor med kokt potatis, grönsaker och såsen.


Kommentar:
Steken är också god att äta kall med samma tillbehör eller som smörgåspålägg om det blir rester. Rester kan också användas till pytt i panna, pajer m.m. Överbliven stek går bra att frysa.