Du behöver

  • 150 g lax rökt i tunna skivor
  • 150 g laxfilé färsk i tunna skivor
  • 4.5 st stjälkar vit färsk sparris per person

Sås:

4 msk matlagningsyoghurt
4 msk crème fraîche
1 st limefrukt
1 msk honung
korianderfrön krossade

Garnering:

klippt gräslök svartpeppar

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Lägg ut den färska laxfilén på plastfolie så att skivorna överlappar varandra. Lägg den rökta laxen ovanpå. Rulla ihop som en rulltårta.

2
Lägg rullen i plastfolie och lägg den i frysen ca 1 dygn.

3
Pressa saften ur limen och koka den tillsammans med honung. Låt det kallna.

4
Rör samman yoghurt och creme fraiche. Tillsätt lime/honungen. Rör om och smaka av med krossade korianderfrön.

5
Skär laxrullen i mycket tunna skivor medan den är djupfryst. Fördela laxskivorna på 4 portionstallrikar.

6
Skala sparrisen och koka den ca 5 minuter i väl saltat vatten. Tag upp sparrisen och lägg den ovanpå laxen.

7
Ringla lite sås runtom. Strö över klippt gräslök och lite nymald svartpeppar. Bjud resten av såsen till.


Kommentar:
Den vita sparrisen ska skalas så att kanterna överlappar varandra, annars blir sparrisen hackigt skalad och då blir den trådig. Om du använder grön sparris behöver den inte skalas. Det räcker att kapa stjälken 3–4 centimeter så att den hårda delen försvinner. Till 3 liter kokvatten används 4 msk salt och 1 msk socker.