Du behöver

  • 200 g äpplen syrliga
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 dl sirap vit
  • 3 st ägg
  • 1 dl mandel hackade skalad
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Ugn: 175 °

Det här behövs till en kaka:

Gör så här

1
Skala och skär äpplena i små tärningar. Rör matfett och sirap pösigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa kraftigt.

2
Blanda mandel, mjöl, bakpulver och vaniljsocker.Blanda ner detta tillsammans med äppelhacket i smeten.

3
Häll smeten i en väl smord och bröad form som rymmer ca 1 1/2 l. Grädda nederst i ugnen i ca 45 minuter. Pröva med en sticka.

4
Låt kakan stå en stund i formen innan den stjälps upp. Lägg formen över medan kakan kallnar. Den går bra att frysa.


Kommentar:
Sikta gärna lite florsocker över Kivikskakan. Vill du förvandla den till tårta, kan du ringla över smält blockchoklad.