Du behöver

  • 500 g tigerräkor råa
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 krm peppar
  • 3 krm salt
  • 2 msk pressad citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 2 krm mald koriander
  • 1/2-1 st röd chilifrukt
  • citron saften av 1
  • 1.5 dl fiskbuljong (tärning)
  • 0.5 dl kokosmjölk
  • 0.5 dl kokosflingor

Tillbehör:

papaya
avokado
kokt ris

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Pressa vitlöken och rör samman den med peppar, salt, pressad citronsaft och olivolja.

2
Lägg de tinade räkorna imarinaden och låt dem ligga medan du kokar ihop kokosröran.

3
Kärna ur chilifrukten och finstrimla den. Lägg chili, koriander, pressad saft av 1 citron, fiskbuljong och kokosmjölk i en liten kastrull. Låt det koka ihop tills cirka hälften återstår.

4
Häll blandningen i en mixer och tillsätt kokosflingor. Kör till en puré. Smaka av.

5
Trä upp räkorna på grillspett eller blomsterpinnar. Stek delite matolja i het stekpanna ca 1­2 minuter på varje sida.

6
Häll kokosröran över och klipp över citronmeliss eller färsk koriander.

7
Bjud kokt ris, strimlad papaya och skivor av avokado till.


Kommentar:
Frön och hinnor är det starkaste på chilifrukten och kan med fördel plockas bort. Tvätta alltid händerna efter att du har skurit i chilifrukter. Heta kryddor utvecklar sin arom först efter ca 2 minuter i maten. Var försiktig och överkrydda inte!