Du behöver
- 500 g tigerräkor råa
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 krm peppar
- 3 krm salt
- 2 msk pressad citronsaft
- 3 msk olivolja
- 2 krm mald koriander
- 1/2-1 st röd chilifrukt
- citron saften av 1
- 1.5 dl fiskbuljong (tärning)
- 0.5 dl kokosmjölk
- 0.5 dl kokosflingor
Tillbehör:
papaya
avokado
kokt ris
Det här behövs för ca 4 port:
Gör så här
1
Pressa vitlöken och rör samman den med peppar, salt, pressad citronsaft och olivolja.
2
Lägg de tinade räkorna imarinaden och låt dem ligga medan du kokar ihop kokosröran.
3
Kärna ur chilifrukten och finstrimla den. Lägg chili, koriander, pressad saft av 1 citron, fiskbuljong och kokosmjölk i en liten kastrull. Låt det koka ihop tills cirka hälften återstår.
4
Häll blandningen i en mixer och tillsätt kokosflingor. Kör till en puré. Smaka av.
5
Trä upp räkorna på grillspett eller blomsterpinnar. Stek delite matolja i het stekpanna ca 12 minuter på varje sida.
6
Häll kokosröran över och klipp över citronmeliss eller färsk koriander.
7
Bjud kokt ris, strimlad papaya och skivor av avokado till.
Frön och hinnor är det starkaste på chilifrukten och kan med fördel plockas bort. Tvätta alltid händerna efter att du har skurit i chilifrukter. Heta kryddor utvecklar sin arom först efter ca 2 minuter i maten. Var försiktig och överkrydda inte!