Vitlöksspäckad kotlettrad

Festlig och fylld med mycket smak är den här lättlagade bjudrätten, som också är väldigt praktisk eftersom allt blir färdigt samtidigt.

Du behöver

  • 1 kg benfri kotlettrad eller motsvarande med ben
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 4.5 st vitlöksklyftor
  • salvia färsk

Klyftpotatis:

16.5 st potatis
1.5 tsk salt
0.5 dl matolja

Kaneläppelmos:

äpplen ca 4
3 msk vatten
1 krm askorbinsyra
socker kanel

Ugn: 200°

Det här behövs för 5-6 port:

Gör så här

1
Skala och dela vitlöksklyftorna. Gör snitt i kotlettraden med en vass kniv. Stick en vitlök och salvia i snitten. Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg köttet i långpanna och stek det mitt i ugnen ca 30 minuter.

2
Skala och skär potatisen i klyftor under tiden. Ta ut köttet och lägg potatisen runtom köttet. Droppa över matoljan och salta. Rör om och vänd potatisen.

3
Stick in en kött-termometer i den tjockaste delen av köttet. Ställ tillbaka långpannan mitt i ugnen och stek köttet tills termometern visar 70-75°, ca 1 1/2 timme. Vänd potatisen en gång under stektiden.

4
Skala, kärna ur och skär äpplen i bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vatten och låt dem koka tills äpplebitarna mosar sig. Rör om då och då. Rör ner askorbinsyra och smaka av med socker och kanel.

5
Låt köttet vila några minuter innan det skäres upp och bjudes tillsammans med potatis, äppelmos och någon stekt eller kokt grönsak.

Scroll to Top