Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 125 g smör eller margarin
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
3 st ägg
1 dl socker
75 g smör eller margarin
2 dl ljus sirap
225 g blandade nötter
75 g mörk blockchoklad
35 g mandelspån
Ugn: 200°
Det här behövs för ca 8-10 bitar:
Gör så här
1
Blanda samman mjölet med florsocker och vaniljsocker. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.
2
Tryck ut degen i pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten och sätt aluminiumfolie runtom kanten. Låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter.
3
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta sedan bort folieremsan.
4
Grovhacka nötterna. Hacka chokladen. Smält matfettet.
5
Vispa samman ägg, socker och sirap. Tillsätt avsvalnat matfett, nötter och chokladhack. Rör samman.
6
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 15 min i nedre delen av ugnen.
7
Tag ut pajen och strö över mandelspånen. Ställ tillbaka pajen i nedre delen av ugnen och grädda den klar ca 45 minuter till. Täck pajen med aluminiumfolie om ytan blir för mörk.