Nötpaj

Blanda helst ett par sorters nötter när du gör den här underbara dessertpajen. Bjud den med frukt och vispad grädde smaksatt med lite apelsinlikör.

Du behöver

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

3 st ägg
1 dl socker
75 g smör eller margarin
2 dl ljus sirap
225 g blandade nötter
75 g mörk blockchoklad
35 g mandelspån

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 8-10 bitar:

Gör så här

1
Blanda samman mjölet med florsocker och vaniljsocker. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Lägg den kallt att vila ca 30 minuter.

2
Tryck ut degen i pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga botten och sätt aluminiumfolie runtom kanten. Låt pajskalet vila kallt ca 15 minuter.

3
Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Ta sedan bort folieremsan.

4
Grovhacka nötterna. Hacka chokladen. Smält matfettet.

5
Vispa samman ägg, socker och sirap. Tillsätt avsvalnat matfett, nötter och chokladhack. Rör samman.

6
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och grädda ca 15 min i nedre delen av ugnen.

7
Tag ut pajen och strö över mandelspånen. Ställ tillbaka pajen i nedre delen av ugnen och grädda den klar ca 45 minuter till. Täck pajen med aluminiumfolie om ytan blir för mörk.

Scroll to Top