Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

200 g karljohanssvamp
50 g smör eller margarin
0.5 dl grÀslök finhackad
5 st Àgg
5 dl matlagningsgrÀdde
100 g ost stark riven
1 krm svartpeppar
1/2-1 tsk salt

Ugn: 200°

Det hÀr behövs för ca 4-5 port:

Gör sÄ hÀr

1
Smula fettet i mjölet till en grynig massa. TillsÀtt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. KlÀm ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. StÀll den kallt ca 1 timme.

2
Nagga bottnen och förgrÀdda den ca 10 minuter.

3
FrĂ€s svampen i matfett tills det “knĂ€pper” i den. LĂ€gg den, grĂ€slöken och osten i pajskalet.

4
Vispa samman Àgg, grÀdde, salt och peppar. HÀll detta över svampen. GrÀdda nederst i ugnen tills Àggstanningen stelnat, ca 40 minuter. Servera pajen med en tomatsallad.


Kommentar:
Du kan byta ut hÀlften av grÀdden mot mjölk och 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl. Du kan givetvis laga pajen av annan svamp ocksÄ.