Karljohanspaj

Karjohansvamp heter också stensopp och är en av våra läckraste matsvampar. Den kan torkas (vanligt i Italien, där Karljohan är den stora favoriten), förvällas och konserveras eller frysas.

Du behöver

Deg:

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

200 g karljohanssvamp
50 g smör eller margarin
0.5 dl gräslök finhackad
5 st ägg
5 dl matlagningsgrädde
100 g ost stark riven
1 krm svartpeppar
1/2-1 tsk salt

Ugn: 200°

Det här behövs för ca 4-5 port:

Gör så här

1
Smula fettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Kläm ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Ställ den kallt ca 1 timme.

2
Nagga bottnen och förgrädda den ca 10 minuter.

3
Fräs svampen i matfett tills det “knäpper” i den. Lägg den, gräslöken och osten i pajskalet.

4
Vispa samman ägg, grädde, salt och peppar. Häll detta över svampen. Grädda nederst i ugnen tills äggstanningen stelnat, ca 40 minuter. Servera pajen med en tomatsallad.


Kommentar:
Du kan byta ut hälften av grädden mot mjölk och 1 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl. Du kan givetvis laga pajen av annan svamp också.

Scroll to Top