Kall gazpacho för varma dagar

Gazpacho, kall grönsakssoppa, är en specialitet från Andalusien. Men soppan äts i hela Spanien. Finhackad lök, paprika och gurka bjuds i små skålar bredvid, liksom rivet dagsgammalt vitt bröd, så att var och en kan garnera sin egen soppa.

Du behöver

  • 1 l vatten
  • 2 st grönsaksbuljongtärningar
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl tomatjuice
  • 3 st bifftomat
  • 1 st lök liten gul
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st gurka färsk
  • 1 st grön paprika
  • salt och peppar
  • 1.5 krm chilipasta

Tillbehör:

bröd rivet dagsgammalt vitt
lök paprika och gurka

Det här behövs för ca 4 port:

Gör så här

1
Kyl hälften av vattnet så att det blir iskallt. Koka upp resten av vattnet och lägg i buljongtärningarna. Låt dem smälta. Ta kastrullen från värmen och tillsätt det iskalla vattnet, pressad citronsaft, olivolja och tomatjuice. Rör om och låt det kallna helt.

2
Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i mindre bitar. Lägg tomatbitarna i en matberedare.

3
Skala löken och dela den i mindre bitar. Skala vitlöken och skiva den. Skär gurkan i mindre bitar. Kärna ur och dela paprikan i mindre bitar. Lägg allt i matberedare och kör tills allt är finfördelat.

4
Rör ner allt grönsakshacket i den kalla buljongen. Rör om. Smaka av med salt, peppar och chilipasta. Ställ soppan kallt och täck den. Låt soppan stå ca 2 timmar.

5
Lägg de olika tillbehören i små skålar så att var och en kan garnera sin soppa. Vispa i soppan innan den ska serveras.

Scroll to Top