Kristallsjuka (godartad lägesyrsel)
Symtom: Yrsel som kommer när man vänder sig i sängen, reser sig ur sängen, lägger sig ner eller på något annat sätt ändrar huvudets läge. Varje yrselattack varar cirka 10 till 60 sekunder.
Beror på: Att kristaller innei örat lossnat och ligger lösa i någon av båggångarna. Förekommer i många olika varianter beroende på hur många och hur stora kristaller som lossnat och var i balansorganet de har samlats.
Det kan man göra: Med speciella rörelsemanövrer kan man få kristallerna på rätt plats igen.
Vestibulär migrän
Symtom: En bred mångfald av olika attackvisa yrselsymtom som varar från några sekunder upp till flera dygn. Förväxlas ofta med kristallsjuka, Ménières sjukdom och virus på balansnerven (vestibularisneurit). Ibland tillsammans med typiska migränsymtom (huvudvärk och ljud- och ljuskänslighet) under eller efter yrselattacken. Men 40 procent har inte huvudvärk samtidigt.
Beror på: Övergående överretbarhet i balanssinnet och i andra delar av hjärnan. Uppkommer av individuella triggers som stress, sömnstörningar, hormonförändringar samt ohälsosam livsstil.
Det kan man göra: Livsstilsförändringar, identifiera triggers och försöka minska dem.
Funktionell yrsel
Symtom: Dagliga besvär av yrsel eller ostadighet. Efter tre månaders dagliga besvär kallas det persisterande postural perceptuell yrsel, PPPY.
Beror på: Funktionell yrsel är yrsel som inte beror på fysiska orsaker och som, i merparten av fallen, kommer i anslutning till balanssinnets sjukdomar eller andra kontrollförluster i balanssystemet, till exempel efter att man plötsligt fallit eller svimmat. Man litar helt enkelt inte på sin balans längre. Ibland kan det också vara en del av ångestsjukdom eller depression.
Det kan man göra: I många fall är en bra förklaring till symtomen en viktig del av behandlingen. Att vara medveten om att det är en vanlig, accepterad och välkänd sjukdom kan leda till att man slappnar av och lyckas bryta en ond cirkel av att försöka kontrollera balansen. Vid svåra symtom kan särskilda läkemedel som även används vid depression och ångestsjukdomar hjälpa.
Virus på balansnerven (vestibularisneurit)
Symtom: Kraftig yrsel med ihållande gångstörning, illamående och kräkningar under flera dygn. Kan ibland vara svårt att skilja från stroke i hjärnstam och lillhjärna.
Beror på: Sannolikt orsakat av en virusinflammation i ena örats balansnerv.
Det kan man göra: Sök vård akut! Efter den akuta fasen ska du sedan röra dig så mycket som möjligt för att balanssinnet ska justeras in på nytt. Ju mer yr du står ut med att vara, desto snabbare blir du frisk.
Ménières sjukdom
Symtom: Återkommande attacker med kraftig yrsel, ofta med illamående och kräkningar. Plötsligt hörselbortfall, alltid på bara ett öra, samt ”lockkänsla” och brusande tinnitus i det örat. Hälften av patienterna drabbas först bara av yrselanfall, eller av återkommande ensidiga hörselsymtom. Efter ett eller flera anfall utvecklas den typiska kombinationen av yrsel och ensidiga hörselsymtom. Yrselanfallen varar oftast mellan 20 minuter och fyra timmar.
Beror på: En störning i vätsketrycksregleringen i innerörat. Vad som orsakar detta är dock oklart.
Det kan man göra: Sök sjukvård akut. Kost med låg salthalt kan ha positiv effekt. Försök sova ordentligt och stressa mindre.
Blodtrycks-relaterad yrsel
Symtom: Beskrivs ofta som en ”svimningskänsla” eller att ”det svartnar för ögonen” när man hastigt reser sig upp.
Beror på: Att blodtillförseln till hjärnan inte riktigt hinner med när man reser sig från liggande eller sittande till stående.
Det kan man göra: Om man vet med sig att man har lågt blodtryck är det bra att resa sig försiktigt. Att börja röra på sig mer kan vara bra då träning förbättrar blodcirkulationen. Om man ofta svimmar, faller och slår sig bör man uppsöka läkare.
Labyrintit
Symtom: Samma kraftiga symtom som vid vestibularisneurit. Yrseln kan hålla i sig i flera dygn.
Beror på: En bakterieinfektion i innerörat som påverkar örats balansorgan. Bakterier ger bland annat upphov till gifter som kan påverka balansorganets funktion.
Det kan man göra: Sök sjukvård omedelbart för behandling av infektionen.
Läkemedelsutlöst yrsel
Symtom: Oftast diffus yrselkänsla och ostadighet. Typiskt för en läkemedelsbiverkan är att symptomen kommer när man börjat använda ett nytt läkemedel som kroppen inte är van vid. Eller att de kommer när man börjat trappa ner på ett läkemedel som kroppen varit van vid.
Beror på: En del mediciner, samt blandning av många mediciner, har ofta yrsel som biverkan.
Det kan man göra: Diskutera sina mediciner med en läkare. Tillsammans med läkare prova att ändra eller sluta med misstänkta mediciner.
Källa: Christian Geisler, Yrselcenter