Gerds man drabbades av Alzheimers: ”Distanshealing gav oss lindring”

När de lugnande medicinerna inte längre hjälpte alzheimersjuke Henry Häll fann hustrun Gerd en annorlunda väg att minska Henrys ångest: healing på distans. Det hjälpte Gerd att vårda Henry hemma och ge honom ett värdigt slut.

Henry Häll hade inte hunnit fylla 60 år när små förändringar i hans personlighet smög sig på. Han gick ner i vikt, var trött, tappade bort ord och namn och blev stresskänslig.

Symtomen lutade åt utbrändhet, vilket bekräftades vid ett läkarbesök. Kanske var det inte så konstigt. Henry och hans hustru Gerd hade under många år drivit eget företag och slitit hårt.

Gerd Häll

Ålder: 71 år.
Familj: Barnen Tomas, Gunilla och Linda, barnbarn och en labrador som Henry fick av en vän när han var sjuk.
Bor: Utanför Degerfors i Värmland.
Gör: Pensionär.

Idag sitter 71-åriga Gerd Häll ensam i timmerhuset utanför Degerfors, huset de byggde tillsammans. Genom fönstret ser hon sjön på andra sidan vägen och ofta passerar vilda djur förbi: vildsvin, älg, rådjur, till och med örn ibland. Hon blickar mot altanen, där hon och Henry älskade att sitta och njuta av stillheten.

Alzheimers misstogs för utbrändhet

Idag är dessa stunder bara vackra minnen, för den 14 december förra året somnade hennes make in. Han som funnits vid hennes sida sedan tidiga tonåren. De två som blev föräldrar första gången redan då de var 16 och 17 år gamla och som sedan vandrat livets väg tillsammans.

De sista åren med Henry präglades av hans svåra sjukdom, för det var inte utbrändhet som drabbat honom i början av 2010-talet – det var Alzheimers sjukdom.


LÄS ÄVEN: Anhörig till person med demens? Därför ska du prioritera ditt eget välmående


– Vår yngsta dotter Linda, som arbetat inom demensvården i många år, såg att något inte stämde, säger Gerd. Henrys handstil var sig inte lik, han reagerade på höga ljud och det var lättare att minnas tider för länge sedan än det som väntade under morgondagen.

En utredning visade att Henry drabbats av Alzheimers sjukdom. Han var så ledsen efteråt, minns Gerd. Henry kände det som att han var dum i huvudet.

Tack vare healingen kunde Gerd behålla Henry hemma ända till slutet. (Privat bild)

Fick healing på distans

– Han betonade att han inte ville flytta någon annanstans och både jag och Linda lovade att han skulle få vara kvar hemma. Jag skulle ta hand om honom själv och det löftet har jag, med hjälp av barnen, kunnat hålla.

Gerd, och inte minst Linda som vet hur sjukdomen normalt utvecklas, förstod att det var stora ord. Men Gerd fann en väg som gjorde hemvården möjlig även under sjukdomens sista och allra svåraste år. Henry fick healing på distans, vilket gav ett lugn som blev till stor hjälp för dem båda.

Gerd förstår att många säkert tycker att det låter konstigt att välja healing men säger att det fungerade väldigt väl för både Henry och familjen. Dottern Linda tror att hennes älskade pappa fick leva många år just tack vare att healingen gjorde hemvård möjlig.

– Henry och jag hade sett fram emot ett lugnt liv efter pensionen, säger Gerd. Att få ta dagen som den kommer. Med Henrys sjukdom blev det viktigare än någonsin att leva i nuet. Att ägna tiden åt varandra och försöka lösa problem efter hand som de uppstod.

Gerd har själv fått healing. Det hjälpte henne att bearbeta sorgen efter Henrys bortgång. Foto: Øyvind Lund

Bromsmedicinen hjälpte inte längre

I början av sjukdomen fick Henry bromsmedicin som gjorde honom något bättre, men firman klarade han inte av att sköta. Promenader dämpade rastlösheten, och arbete i trädgården, snöskottning och vedklyvning fortsatte han med efter egen förmåga. Det var viktigt att ”duga något till”.

Firman sattes i konkurs och en tuff tid väntade. Men Gerd visste vad som gjorde Henry gott. Det var utflykter till naturen, gärna camping i sällskap med barnbarnen, då Henry kunde fiska och bada.


LÄS ÄVEN: Fem faktorer som minskar risken för demens: “De är inga svåra livsstilsförändringar”


2018 gick sjukdomen in i en ny fas. Bromsmedicinen hjälpte inte längre.

– Henry fick förskräckliga humörsvängningar och kunde gå med armarna utsträckta i sidled och riva ner allt i sin väg , säger Gerd. Det enda jag kunde göra var att plocka bort saker så att han inte skulle skada sig. Jag insåg att det var dags för ett möte med läkare, vårdpersonal och biståndshandläggare.

– Biståndshandläggaren tittade på mig och förklarade att jag inte skulle kunna klara av att sköta Henry själv.

Henry Häll tillsammans med labradoren han fick av en god vän. (Privat bild)

Fick fortsatt vård hemma

Läkaren, däremot, gav Gerd sitt stöd. Han sa att Henry inte kunde få bättre vård än den hon gav hemma. Orden stärkte henne.

– Henry fick lugnande mediciner, men de hade ingen effekt och nu började vi få riktiga problem. Han slogs och skrek åt mig. Han var väldigt orolig om nätterna, men när jag lade mig nära och kramade honom blev han lugn.

Efter att Henry trillat omkull och gjort sig illa var sjukdomsläget så försämrat att hela familjen samlades luciadagen 2018. De gjorde sig redo att ta adjö.

– Men nästa morgon vaknade han och var pigg, sa att han ville ha frukost, säger Gerd med ett leende.

Hjälpt av healing

Henry hade blivit rädd för att gå själv och sattes i rullstol. Men den stora prövningen för Gerd var att Henry började skrika. Höga, fasansfulla skrik. För första gången började Gerd tvivla – skulle hon verkligen orka?

– Jag gick rundor runt huset för att hämta kraft. Så kom jag att tänka på en healer jag läst om, Helene Virro, som bor i Skåne och skickar healing på distans. Tänk om hon kunde hjälpa Henry, utan att vi behövde lämna hemmet.

Gerd bokade en tid och Henry fick själv bekräfta att han ville ta emot healing, en etisk regel som varje healer måste följa. Gerd minns så väl stunden när Henry gjorde sig redo att ta emot healingen som skulle skickas som en osynlig kraft via universum, från Simrishamn till Degerfors.

De satt i soffan och hade tänt levande ljus, och den timme som healingen pågick kunde Gerd se hur Henry kopplade av. Det syntes att han tyckte att det var skönt, för han satt helt lugn och tyst.

– Jag förstår att många tycker att det är en bluff när jag förklarar att det är universums kraft. Men jag vet att det gav oss lindring, säger Gerd. Foto: Øyvind Lund

Kände igen sina bekanta

Som genom ett mirakel upphörde sedan Henrys skrikande helt.

– Inte bara det, ett nytt lugn infann sig. Dessutom ville Henry lämna rullstolen och prova att gå några steg. Jag upptäckte också att han slappnade av i kroppen. Han hade hållit händerna hårt knutna, även hållit armarna runt sin kropp, och det gjorde det svårt för mig att klä honom. Men nu slappnade armarna av och han öppnade sina händer. Nu kunde han själv hålla en grillkorv i handen när vi var ute och campade!

Helene Virro fortsatte att skicka healing och eftersom Henry slutat skrika kunde Gerd åter ta med honom i bilen när hon åkte till affären. Han lyste upp när de träffade bekanta, för nu kunde han känna igen dem.

Somnade in stilla

Ända fram till slutet av 2022 gick hemvårdandet bra.

Endast fem dagar under hela sjukdomsperioden, då Gerd själv var sjuk, hade Henry hemtjänst.


LÄS ÄVEN: Lina fanns vid sin demenssjuka mammas sida: “De ljusa stunderna har hjälpt mig att läka”


Men det blev fem oroliga dagar. Henry tyckte inte om att många olika personer kom för att hjälpa, vilket bekräftade för Gerd hur mycket hennes närhet betytt.

I början av december orkade inte Henrys kropp längre. Han somnade in lugnt och stilla på sjukhuset med Gerd, barn med respektive, barnbarn med respektive och syskon omkring sig.

– Henry fick lite medicin men i slutskedet endast healing, säger Gerd. Allt var så lugnt och fint. Dessutom hade vi helt underbar personal på sjukhuset.

Gerd i timmerhuset hon byggde tillsammans med Henry. Foto: Øyvind Lund

Många tycker det är bluff

Idag har även Gerd fått healing på distans. Då infann sig ett lugn som hjälpt henne att bearbeta sorgen.

– Jag mår bättre idag. Det hjälper förstås att jag höll mitt löfte till Henry. Jag visste att jag måste prova, för jag ville så gärna att Henry skulle få njuta av sina sista år i livet. Att vi båda skulle ha det så bra som möjligt.

– När jag berättar för människor att Helene Virro skickat healing på distans ser jag att de tänker: Fick ni det på posten? säger Gerd med ett skratt. Jag förstår att många tycker att det är en bluff när jag förklarar att det är universums kraft. Men jag vet att det gav oss lindring.

– Oavsett vilket sjukdomsbesked du får så innebär det en stress, både för den som är sjuk och för de anhöriga. Healingen gjorde en svår tid för vår familj så mycket lättare.

ANNONS

Dottern Linda: Pappa kände igen oss och fick klarare blick

Linda med pappa Henry. (Privat bild)

Henrys yngsta dotter Linda Lundström har själv arbetat inom demensvården i många år och är väl bekant med Alzheimers sjukdom.

– Man vill inte riktigt erkänna att det ska hända någon man älskar. Pappa var min stora idol. Men jag har haft stor nytta av mitt arbete, inte minst utbildning i validationsmetoden, där jag lärt mig hur man bemöter den som är arg, orolig och ledsen. Det var en stor hjälp i kontakten med pappa, för han var jätteorolig vissa stunder.

Linda pratar med värme om hur hennes pappa älskade att åka bil, att han då kände en frihet. Detta kunde han fortsätta med tack vare att han fick healing och därmed kunde vårdas hemma.

– Det betydde otroligt mycket, säger Linda. Jag är övertygad om att han, tack vare det, fick leva många fler år. På ett boende finns inte riktigt möjlighet till samma omsorg i den situation som pappa var.


LÄS ÄVEN: Mediet Benny Rosenqvist: “Andarna vill visa att det finns ett liv efter detta”


– Jag kunde också se att han fick ett lugn efter healingen. Hans skrikande upphörde, han kände igen oss och skrattade när vi kom och ögonen kunde bli så klara. Dessutom blev mamma lugn när hon såg att pappa mådde bra. Det skapade säkert ett lugn dem emellan.

Linda lyfter också fram att hennes pappa klarade sig utan mediciner, vilket är ovanligt i slutet av den här sjukdomen.

– Jag vet att man får mycket mediciner på ett boende. Ibland måste man det, men det kan också ge fel effekt och det såg vi på pappa. Validationsmetoden, som jag gärna förespråkar, innebär att man som personal istället ger patienten trygghet genom att sitta ner och prata, ge närhet. Det är också en sorts healing.

Healern Helene Virro: Healing handlar inte om att bota

Helene Virro, 60 år, är healer och kinesiolog, bosatt i Simrishamn. Foto: Madeleine Walles

Hur arbetar du med distanshealing?
– Jag jobbar ut i etern så att healingen går ner till den person den ska nå, väldigt riktat. Det är ingen inlärd teknik, utan jag ser det som en gåva som jag försöker förvalta, något som jag har väldigt naturligt. Samtidigt som jag måste ha koll och veta vad jag gör, för här gäller respekt för människor som är sjuka och i en utsatt situation. Healing handlar inte om att bota, utan mer om att lugna och ge bättre förutsättningar för den som är sjuk och för de anhöriga och – som i Henrys fall – få ro så att det även blir ett värdigare slut.

Hur fungerar healingen?
– Jag brukar säga att det är som att andas: vi bara gör det, men vi ser inte syret. Healingen är lite samma sak – den går i etern och vi kan inte se eller ta på den, men den ger en fysisk känsla och reaktion. Jag som healer är ett instrument mellan patienten och personer som tidigare arbetat som läkare, veterinärer, healers och nu är på andra sidan. Idag jobbar de genom mig här på jorden med att skicka en läkande kraft.

Hur arbetade du med Henry?
– När jag jobbar med dementa och alzheimerpatienter måste jag ge lite mer tid eftersom hjärnan är angripen. Det finns en själ längst inne bakom sjukdomen, men signalerna går inte riktigt fram. Jag har förmågan att locka fram människan från sin innestängda tillvaro och tillbaka till sig själv, vilket gör att personen får mindre oro.

HJ:s doktor Kenneth Ilvall: Healing kan vara en del av hemvården

Hur ser man på healing ur ett läkarperspektiv? Är det en väg att skapa lugn både hos den som är drabbad av sjukdom och hos de anhöriga? Kan healing vara en hjälp till ett stilla och värdigt slut? Hemmets Journals läkare Kenneth Ilvall svarar utifrån sin yrkesroll, men även från det holistiska synsätt han har i sin läkargärning:

– Att en kropp består av olika energier är inte omdiskuterat inom läkekonsten. Kroppen alstrar värmeenergi som en biprodukt från sin ämnesomsättning, men även explicit för att hålla temperaturen på en korrekt nivå. Vi skapar rörelseenergi i muskler och tarmar, bland annat. Vi gör avtryck där vi varit och vi kan ofta känna dofter och värme från dem som står oss nära om de varit i ett rum alldeles innan.

– Att förstå sin egen plats i livet, att hantera frustration och oro, behöver tid och energi. Energi som vi lägger på att skrika eller vara utåt-agerande kan vi kanalisera till att fokusera på den inre kraften, som kan ge oss lugnet tillbaka. Ibland behöver vi vägledning till detta, och om det sedan sker via taktil beröring, lugnande ord eller annan trygghet som påverkar personen med oro på flera plan än det verbala är inte det viktiga. Det viktiga är att var och en hittar sin egen sinnesstämning som kan ge sina anhöriga en känsla av frid.

– Att healing, på distans eller på plats, kan bidra till att ge denna frid genom suggestion och olika tekniker är ju bra. Dock kan vi inom läkarkåren inte hitta någon medicinsk förklaringsmodell till att healing skulle kunna bota alzheimer eller andra sjukdomar.

– Men genom aktiv närvaro och förmåga att ge tröst och lugn i situationen kan healing vara en del av det multifaktoriella arbete man lägger ner för att den hemvårdade anhörige ska kunna få ett värdigt slut.


LÄS ÄVEN: Mediet Benny Rosenqvist: “Människor söker mig när svaren är som viktigast”


Scroll to Top